16.09.2024 | Uutiset
Suomen lentäjäliitto perustettiin 15.9.2004 keräämään yhteen kaikki Suomessa toimivat kaupallisen lentoliikenteen ammattilentäjät. 20 vuoden toiminnan aikana jäsenmäärämme on lähes kaksinkertaistunut. Suomen Lentäjäliiton tehtävänä on esiintyä ammatillisissa ja lentoturvallisuuskysymyksissä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla varmistaen lentäjien näkökulmien kuulumisen.
Suomen Lentäjäliitto (FPA) juhlistaa syyskuussa 20-vuotisjuhlaa yhdistyksenä. Perustamiskokous järjestettiin 15.9.2004 Vantaalla lentokentän läheisyydessä. Perustamiskokouksessa yhdistyksen jäseniksi merkittiin Blue1 Pilots´ Association ry. (Blue1), Suomen Liikennelentäjät ry. (JetFlite) ja Suomen Liikennelentäjäliitto ry. (Finnair) ja Suomen Pilottiyhdistys ry. (Golden Air).
Toiminnan alkuvuosina tavoitteeksi asetettiin suomalaisen siviili-ilmailun ammatillinen harmonisointi, sekä erityisesti ECA ja IFALPA:n lentoturvallisuustyön hedelmien jakaminen kaikkien lentäjäryhmien kesken. Ennen FPA:n perustamista vain Finnairin lentäjiä edustava SLL oli osallisena kansainväliseen lentäjien edunvalvontatyöhön yhteistyöverkostoineen. FPA on yhdistänyt saman katon alle kaikki Suomessa toimivat lentäjäyhdistykset ja jäsenmäärä on järjestäytymisen myötä noussut yli 1400 työsuhteessa olevan lentäjän tasolle. Lisäksi lentäjäyhteisöön kuuluu lähes 500 jo eläköitynyttä liikennelentäjää.
Vuosien saatossa FPA:n kautta on laajennettu liikennelentäjien mahdollisuuksia vaikuttaa lentoturvallisuuskysymyksiin ja työolosuhteisiin. Yhdistyksen perustamishetkellä halpalentoyhtiöiden laajentuminen, lentoliikenteen kasvun aiheuttamat haasteet ja lentokoneiden tekninen kehitys olivat pinnalla. Vuosien saatossa EU:n sisämarkkinatoiminnan kautta yhteinen vaikuttaminen lainsäädäntöön ja yhteväisten pelisääntöjen edistäminen ovat nousseet entistä suurempaan rooliin. Tässä lentoyhtiö- ja kansalliset rajat ylittävä toiminta ja yhteistyö on keskeistä myös tulevaisuudessa. FPA:n toiminnan kautta Suomessa toimivat ammattilentäjät ovat osa Euroopan lentäjäyhdistystä (European Cockpit Association) ja maailman kattojärjestön IFALPA:n toimintaa. Suomalaiset tunnetaan kansainvälisesti aktiivisina toimijoina kattojärjestöjen toiminnassa.