01.07.2025 | Uutiset
Eurooppalaisen ilmailun sääntelyn vähentäminen on hyödyttänyt kuluttajia merkittävästi. Ilmailua määrittelevät säännöt ovat kuitenkin epäonnistuneet takaamaan lentohenkilöstön sosiaalisen ulottuvuuden, mikä on johtanut monenlaiseen sosiaaliseen hyväksikäyttöön. Euroopan komission uudistaessa lentoliikenneasetusta, joka ensisijaisesti määrittelee Euroopan ilmakuljetuksia, muutokset tulee tehdä nyt. Pohjoismaiset ja Latvian lentäjäyhdistykset julkaisevat tänään yhteisen julkilausuman ja kannanoton. Me vaadimme Euroopan komissiota tarjoamaan määräysten selkeyttämistä työntekijöille, työnantajille sekä viranomaisille ja tunnustaa ja turvata inhimillinen elementti tällä Euroopan yhdistämiselle tärkeällä alalla.
Pohjoimaalaiset ja Latvian lentäjäyhdistykset ovat yhdessä nostaneet kolme tärkeintä sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvää uudistusta Euroopan komission uudistaessa (EC) No 1008/2008 lentoliikenneasetusta. Näillä uudistuksilla voidaan saavuttaa sosiaalisten väärinkäytösten lopettaminen luomalla tasapuoliset toimintaedellytykset ja vahvistaa alan resilienssiä.
1. Määritellä termi operatiivinen asemapaikka ja sovellettava työlainsäädäntö sekä sen valvontavastuu.
2. Esitellä työsuhteen ennakko-oletus näennäisyrittäjyyden estämiseksi.
3. Määritellä kriteerit wet lease -toiminnan käyttötarkoitukselle, ei enempää liberalisointia.
Termi viittaa tilanteeseen, jossa lentotoimintaluvan haltija yhdestä jäsenvaltiosta aloittaa lentotoiminnan toisessa jäsenvaltiossa. Vaikka termi operatiivinen asemapaikka mainitaan jo määräyksissä, sen määrittelyä ei ole tehty. Jotta kaikkien sidosryhmien oikeuksista ja velvollisuuksista voidaan saada oikeudellinen varmuus, on operatiivinen asemapaikka määriteltävä sääntelyssä. Lentoyhtiöille on myös asetettava velvollisuus ilmoittaa paikallisille viranomaisille operatiivisen tukikohdan avaamisesta tai wet lease -toiminnan aloittamisesta toisessa maassa, jotta jäsenvaltiot voivat valvoa sovellettavan työ-, vero- ja sosiaalilainsäädännön noudattamista.
Liikennelentäjä ei voi harjoittaa ammattiaan olematta jatkuvassa lentotoiminnan harjoittajan valvonnassa ja seurannassa, kuten EASA:n säännökset edellyttävät. Lentäjällä ei ole määräysvaltaa kustannuksiin tai hinnoitteluun, he eivät voi työskennellä useille lentoyhtiöille vapaasti, he eivät päätä omista työajoistaan, eikä heillä ole omaa kalustoa (lentokonetta). Tästä syystä on turha olettaa, että lentäjät voisivat toimia itsenäisinä ammatinharjoittajina. Siitä huolimatta tämä käytäntö on edelleen laajalti käytössä Euroopan ilmailualalla, eivätkä viranomaiset puutu siihen.
Lähtöoletuksen kääntäminen siten, että otetaan käyttöön oletus suorasta työsuhteesta, velvoittaisi lentoyhtiöt pääsääntöisesti palkkaamaan lentohenkilöstönsä suoraan, ellei lentoyhtiö pysty osoittamaan viranomaisille, että itsenäinen ammatinharjoittaminen on aitoa. Todistustaakan kääntäminen lopettaisi vuosia jatkuneet sosiaaliset väärinkäytökset ja yhdessä operatiivisen asemapaikan määritelmän kanssa palauttaisi oikeudenmukaiset ja toimivat työmarkkinat Euroopan ilmailualalle. Lisäksi se vahvistaisi lentoturvallisuutta varmistamalla suoran työsuhteen tarjoamat suojat, jotka ovat keskeisiä lentoturvallisuuden ylläpitämiselle ja edistämiselle vahvan raportointikulttuurin kautta.
Työsuhdeoletuksesta on jo sovittu Euroopan parlamentissa ja neuvostossa alustatyödirektiivin yhteydessä, mikä korostaa sen oikeutettua käyttöä keskeisenä keinona torjua näennäistä itsenäistä ammatinharjoittamista. Norja on ottanut oletuksen käyttöön kansallisesti ja sitä on käytetty lopettamaan näennäisyrittäjyyttä Norjan ilmailualalla.
Termi Wet Lease viittaa lentokoneiden vuokraamiseen yhdessä miehistön kanssa. Wet Lease -toimintaa käytettiin aiemmin poikkeuksellisiin ja lyhytaikaisiin kapasiteettihaasteisiin. Sittemmin siitä on kehittynyt laajempi joustavuuden ja ulkoistamisen väline. Nykyinen sääntely edellyttää, että Wet Lease -tominnan käytön on oltava kohtuullista ja perustuttava turvallisuusharkintaan. Näitä käsitteitä tai niiden kriteereitä ei kuitenkaan ole määritelty. Wet Lease -toiminnan käyttö lisää operatiivista monimutkaisuutta ja vaikeuttaa toiminnan valvontaa.
Pysyvä Wet Lease -toiminta, joka kattaa merkittävän osan lentoyhtiön toiminnasta, on yleistyvä liiketoimintakäytäntö. Tämä viittaa siihen, että säännöksiä ei joko ymmärretä tai sovelleta asianmukaisesti. Säännökset on määriteltävä, jotta viranomaisilla ja lentoyhtiöillä olisi selkeä käsitys siitä, mitä pidetään kohtuullisena käytön laajuutena ja miten lentoturvallisuus taataan asianmukaisesti.
Olemme myös tietoisia aloitteista, joilla pyritään edelleen liberalisoimaan Wet Lease -toiminta myös kolmansista maista. Jos tämä sallitaan laajasti, johtaa se ns. mukavuuslippujärjestelmään, kuten meriliikenteessä. Kolmansien maiden työvoimastandardit tuotaisiin Eurooppaan, mikä johtaisi hyvien ilmailualan työpaikkojen romahdukseen. Se mahdollistaisi toimijoille sääntöjen kiertämisen omistuksesta ja määräysvallasta sekä uhkaisi Euroopan strategista autonomiaa.
Yhteispohjoismainen julkilausuma
Yhteispohjoismainen kannanotto