Oneworldin lentäjäallianssi tuomitsee Cathayn lentäjien huonon kohtelun

08.12.2021 | Uutiset

Artikkelikuva

Koronan myötä monen lentäjän työolosuhteet ovat heikentyneet työnantajien muutettua toimintamallejaan yksipuoliseen saneluun sopimisen sijasta. Jatkuva paine muuttuvissa koronarajoitteissa operoinnissa vaikuttaa myös lentäjien jaksamiseen ja perhe-elämän yhteensovittamiseen.

Oneworldin lentäjäallianssi OCCC (Oneworld Cockpit Crew Coalition) on ilmaissut syvän huolestumisen Cathay Pacificin lentäjien kestämättömistä työolosuhteista, joita lentäjät ovat joutuneet kestämään koronan alusta saakka. OCCC koostuu 30 000 ammattilentäjästä, jotka lentävät Oneworldin lentoyhtiöiden palveluksessa.

OCCC:n puheenjohtajan, lentokapteeni John Sluysin mukaan "Cathay Pacificin lentäjät toimivat vihamielisen lentoyhtiön johdon alaisuudessa. Tämän seurauksena on myrkyllinen työmarkkinaympäristö." Viimeisen 15 kuukauden aikana Cathay Pacific on yksipuolisesti irtisanonut lentäjien työehtosopimuksen osia ja vaatinut lentäjiä hyväksymään sanelemansa muutokset irtisanomisen uhalla. "Lentäjät perheineen ovat joutuneet kokemaan myös erittäin raskaita olosuhteita karanteenissa", Alaskan Airlinesin B737 kapteenina työskentelevä John Sluys toteaa.

Cathay Pacificin lentäjien työehtosopimusneuvotteluista vastaava The Hong Kong Air Crew Officers Association (HKAOA) on toimittanut karanteeniin määrätyille lentäjille mm. perustarvikkeita, pieniä jääkaappeja ja mikroaaltouuneja. Karanteeniin on määrätty lentäjiä perheineen pitkiksi ajoiksi ja lentoyhtiö on omissa tukitoiminnoissaan jäänyt aivan viime päiviin saakka lähtötelineisiin. HKAOA:n vapaaehtoiset lentäjät perheineen ovat tukeneet Hong Kongissa karanteeniin asetettuja ulkomaisia miehistöjä pitäen sisällään viime viikkojen sisällä mediassa näkyneet BA:n ja Finnairin miehistöt.

"Cathay Pacificin johto on asettanut lentäjänsä kestämättömiin työolosuhteisiin ja kieltäytynyt antamasta lentäjille karanteenin jälkeen riittävää vapaa-aikaa omaisten parissa Hong Kongin ulkopuolella", toteaa lentokapteeni Sluys. "Pidentynyt eristys ja tärkeisiin perhetapahtumiin osallistumisen estämisellä on kiistaton vaikutus lentäjien henkiseen hyvinvointiin".

John Sluys näkee tilanteen lentäjien tulevaisuuden osalta synkkänä. "Valitettavasti emme näe syytä optimismiin olosuhteiden parantumiseen lähiaikoina. Tästä syystä kannustamme muita lentoyhtiöitä palkkaamaan Cathay Pacificin lentäjiä tällaisen mahdollisuuden avautuessa", John Sluys toteaa.

Oneworld Cockpit Crew Coalition (@OCCCpilots) kokoaa lentäjät seuraavista lentoyhtiöistä: Alaska Airlines, American Airlines, British Airlines, Cathay Pacific, Finnair, iberia, Japan Airlines, Qantas ja SriLankan Airlines.

 

Alkuperäinen lehdistötiedote on julkaistu englanninkielisenä Allied Pilots Associationin sivuilla:

https://www.alliedpilots.org/News/ID/9626/Oneworld-Cockpit-Crew-Coalition-Condemns-Treatment-of-Cathay-Pacific-Pilots


Lue lisää aiheesta