Jätä tavarasi lentokoneen evakuointitilanteessa

03.10.2019 | Uutiset

Artikkelikuva

Lentämisen turvallisuus on vuosi vuodelta parantunut. Aika ajoin matkustajalentokoneita kuitenkin evakuoidaan hätätilanteiden johdosta. Useassa viime aikaisessa evakuointitilanteessa matkustajien mukaansa ottamat matkatavarat ovat haitanneet koneesta poistumista.

Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta on huolissaan ilmiöstä, jossa matkustajalentokoneiden evakuointitilanteessa matkatavaroiden kerääminen mukaan hidastaa tai jopa estää evakuoinnin onnistumisen ajaltaan kriittisessä toiminnassa.

 

Turvatoimikunta nostaa esiin muutamia seikkoja, jotka pai­not­tavat käsimatkatavaroiden koneeseen jättämisen tärkeyttä.

  • Nopea evakuointi on elintärkeää. Usein koneen sisään tuleva savu tappaa tehokkaammin kuin var­si­nainen onnettomuusisku. Jokainen sekunti voi olla ratkaiseva.

  • Lentokoneet hyväksytään käyttöön lukuisten sertifiointitestien jälkeen. Yksi testeistä on eva­ku­ointi­testi, jossa kaikkien matkustajien tulee pystyä poistumaan koneesta hätäuloskäyntejä käyt­tämällä 90 sekunnissa tilanteessa, jossa vain puolet hätäuloskäynneistä on käytettävissä. Koe­hen­kilöt ovat näis­sä testeissä evakuointiin varautuneita, eikä heillä ole matkatavaroita mukanaan. Esimerkkinä tämä video Airbus 380 -koneen evakuointitestistä.

  • Matkustajien mukaan ottamat matkatavarat hidastavat evakuointia ja uloskäynnille tuotuna aiheut­tavat riskin siitä, että ne liukuvat tai putoavat usean metrin korkeudesta maassa olevien ihmisten pääl­le. On myös mahdollista, että ilmatäytteinen liukumäki vaurioituu matkalaukuista.

  • Helsinki-Vantaalla 2018 tapahtunut Czech Airlinesin Airbus319 -lentokoneen evakuoinnissa kesti 154 sekuntia. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan matkustajat kompastelivat esiin otettuihin mat­katavaroihin, ja lapset jäivät toisten ulos rynnivien matkustajien jalkoihin.

  • Useassa muussakin onnettomuustutkinnassa on huomattu matkustajien ottavan käsi­matka­tava­roita mukaansa evakuointitilanteessa. Esimerkkeinä esim. British Airways Las Vegasissa 2015, American Airlines Chicagossa sekä Emirates Airlines Dubaissa 2016, joissa sekä tutkintaselostuksissa että julkisuuteen lähetetyistä videomateriaalista on hyvin nähtävissä mukana raahatut käsi­matka­tavarat.
     

Useiden onnettomuustutkintojen suositusten jälkeen lentoyhtiöt ovat kiinnittäneet asiaan huomiota, ja ot­ta­neet matkustajakuulutuksiinsa mukaan maininnan tavaroiden jättämisestä evakuointitilanteessa. Toi­saalta, mitä useammin ruumassa kuljetettavasta matkatavarasta otetaan lisämaksua, sitä enemmän mat­kus­ta­jat matkustavat pelkillä käsimatkatavaroilla, mikä osaltaan suurentaa käsimatkatavaroiden kokoa.
 

Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta toivottaa kaikille lentomatkustajille hyviä ja turvallisia lentomatkoja ja muistuttaa, että kaikkien matkustajien tulisi muistaa seuraavat asiat:

  • Tutustu turvaohjeisiin joka lennolla.

  • Evakuointi johtuu aina hengenvaarallisesta tilanteesta. Jätä siis matkatavarasi koneeseen. Saatat pelastaa oman ja kanssamatkustajasi hengen.

 

Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta on lentäjäliiton jäsenjärjestöjen (lentoyhtiöiden ja siviili­he­li­kop­te­ri­ope­raat­to­rei­den lentäjät) aktiivilentäjien muodostama lentoturvallisuuselin. Turvatoimikunta edustaa rivilentäjiä turvallisuustyössä (safety&security) eri sidosryhmien, kuten ilmailuviranomaisen, liikenne- ja viestintäministeriön ja lento­kent­tä­ope­raat­to­rien suuntaan, ja edustaa suomalaisia lentäjiä kansainvälisessä turvallisuustyössä kansainvälisen lentäjäjärjestö IFALPA:n ja eurooppalaisen ECA:n jäsenenä näiden teknisissä toimikunnissa ja monessa ICAO:n, EASA:n asian­tun­ti­ja­työ­ryhmissä. Turvatoimikunnan yksi pääperiaatteista on toimia täysin irti Lentäjäliiton edunvalvontatyöstä keskittyen aino­astaan turva-asioihin.

Turvatoimikunnan toiminnasta voit lukea lisää täältä.


Lue lisää aiheesta